12 kilo afvallen #2

Precies een week geleden begon ik met “opletten”. Dat is denk ik de juiste term voor wat ik doe. Ik pak geen eten meer als ik er simpelweg zin in heb. Ik luister meer naar mijn lichaam.

Ik onderscheid drie aanleidingen tot eten: zin, trek en honger. Honger is lichamelijk. Mijn buik is leeg. Ik voel dat mijn lichaam slap is en energie nodig heeft. Soms word ik duizelig. Honger is voor mij echt een teken dat het lichaam voedsel nodig heeft. Eigenlijk komt dat zelden voor, omdat wij altijd in de gelegenheid zijn op tijd te eten. Dat doe je dan feitelijk op het moment dat je trek krijgt. Zin is voor mij puur mentaal. Zin hebben in iets lekkers, net zoals je zin kan hebben om naar muziek te luisteren of tv te kijken. Ik eet alleen nog in de laatste twee gevallen. Zin hebben in iets laat ik weg. Dat leverde me de afgelopen week een halve kilo gewichtsverlies op. Nu vertrouw ik niet zo heel erg op die halve kilo’s, dus het eindresultaat pakken we per maand. De eerste van iedere maand hanteer ik als vast meetpunt. Weegpunt dus eigenlijk.

Lange tijd heb ik geprobeerd om een vast eetritme op te pakken. Tijdens het herstel van mijn eetstoornis was dat ook heel belangrijk. Nu niet meer. Ik kan nu heerlijk vertrouwen op mijn lichaam. Soms eet ik twee keer per dag. Soms drie keer. Meestal eet ik rond het middaguur brood en beschuit. Rond zes uur in de avond eet ik warm en laat op de avond eet ik vaak nog soja yoghurt. Voorheen deed ik dat met cruesli, nu ben ik weer overgestapt op de muesli. De laatste dagen laat ik ook de muesli weg. Mijn buik heeft een beetje meer rust nodig na de onregelmatige dagen in december.

Ik voel me na een week al ietsje beter, maar dit kan ook zijn omdat ik heel veel last van december heb gehad. Je eet toch iets meer en vooral ook dingen die je normaal niet eet. Toastjes met een lekker kaasje in plaats van je bruine boterham met kaas. Het heeft gewoon meteen zijn effect op mijn darmen. Nu lijkt alles weer tot rust te komen.

Goed, een halve kilo in de min. Volgende week weer een update.

5 gedachten over “12 kilo afvallen #2”

 1. Ben vooral benieuwd naar het effect op je darmen. Ik kl**** zelf ook nogal en ben nu aan het experimenteren wat wel en niet werkt. Suc6 & veel gezondheid gewenst voor jou.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ben er wel redelijk uit wat mijn darmen wel en niet verdragen. De afgelopen weken heb ik een beetje teveel chocolade gesnoept en dat is echt funest bij mij! Sowieso geen zuivelproducten voor mij als yoghurt, melk of kwark. Harde kaas verdraag ik wel goed, maar roomkaas en zo is ook drama. Dingen met velletjes zijn ook de pest. Sinaassappel, druiven, pruimen, not done hier. Banaan gaat juist heel goed. Rijpe banaan dan weer. Het is echt een enorme zoektocht. Heel veel sterkte!

  Like

 3. Sinds ik koolhydraatarm eet heb ik zelden meer honger of zelfs trek. Kan makkelijk een dag zonder eten en heb dan nog normale energie en ook niet duizelig.
  Eten en drinken vind ik wel erg lekker om te doen en van koken hou ik ook. Zaterdag is mijn weegdag

  Like

 4. Hoi Marion, dankjewel. (Hier ook vrijwel geen zuivel, behalve biologische yoghurt van 1 bepaald huismerk 😁). Glutenvrij heeft wel heel veel goeds gebracht voor darmwerking (en hopelijk ook minder afweerstoffen tegen schildklier).

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s