Later Als Ik Dood Ben

Dood gaan we allemaal. Veel mensen willen er liever nog niet over nadenken. Ik heb daar zelf geen problemen mee. Niet dat ik nu al dood wil, maar door mijn depressie en de periode dat ik wél dood wilde, is de dood voor mij geen beladen onderwerp meer.

Er zijn voor mij een aantal dingen die heel erg belangrijk zijn voor als ik er niet meer ben.

 1. Ik wil afgelegd worden door een professional, niet door een familielid.
 2. Ik wil niet in een kist, maar in een lijkwade of een mand.
 3. Ik wil begraven worden, niet gecremeerd.

Hierboven zijn mijn eisen! Verder heb ik natuurlijk een heleboel wensen.

 1. Ik wil graag op de begraafplaats hier in Wageningen of op een natuurbegraafplaats liggen. Dat laatste maakt me niet uit waar. Mijn graf hoeft niet onderhouden te worden. Ik wil het liefst een steen die er zo oud mogelijk uit ziet. Alsof ik er al 100 jaar lig, zeg maar. Op de natuurbegraafplaats wil ik het liefst een plekje in het bos.
 2. Muziek verandert altijd, dus ik zal onder het kopje “Later Als Ik Dood Ben” aan de linkerzijde van mijn blog, een lijst actueel houden met muziek die ik op dit moment, mocht ik onverhoopt zo vroeg sterven, graag zou willen horen op mijn uitvaart.
 3. Niemand hoeft zich verplicht te voelen naar mijn uitvaart te komen. Heb je die dag iets anders te doen, word je te verdrietig van begrafenissen of vind je het gewoon een hele nare en vervelende bedoeling? Wandel maar een keer bij mijn graf langs. Ik heb dat zelf ook altijd graag gedaan. Wandelen op begraafplaatsen. Zo fijn en rustgevend.
 4. Ik hou van engelen. Er mag dus gerust een afbeelding van een engel op mijn rouwkaart.
 5. Ik hou van kaarsen. Ik brand ze zelf iedere dag. Dus een kaarsje bij mijn graf en veel kaarsen tijdens de dienst vind ik erg fijn.
 6. Bloemen vind ik mooi. Behalve anjers. Liefst witte bloemen.
 7. Kleding zal ook wel veranderen. Op dit moment graag een pyjamabroek (die zwarte met blauwe rand van Bon Prix) met een zwart hemdje zonder mouwen en dan één van mijn vesten erover. Maakt niet uit welke. En als ik in de zomer overlijd, god behoede mijn ziel, dan graag in de zwarte lange jurk die in mijn kast hangt. Ja, zwart is ook warm, maar onder de grond schijnt de zon niet.

3 gedachten over “Later Als Ik Dood Ben”

 1. Lieve Marion, ik hoop natuurlijk dat jij en ik en alle mensen waar we om geven nog héél lang mogen leven. Maar ik vind het mooi dat jij daar nu al over kan praten. Tenslotte is het goed dat nabestaanden weten wat je graag wil. Ik praat er ook regelmatig over al wil ik graag nog lang blijven rondhuppelen hier… die natuur begraafplaats wil ik zelf ook graag, zó mooi. Ik denk er nog vaak aan terug😘

  Liked by 1 persoon

 2. Zelf denk ik er ook wel regelmatig over na en mijn ouders weten ook wel in grote lijnen wat mijn wensen hierin zijn. Natuurlijk hoop ik voorlopig nog niet te overlijden, maar ook op mijn leeftijd kan het leven zo ineens voorbij zijn. Ik ga je muziek binnenkort eens op mijn gemak beluisteren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s