2/52: De stille patiënt

Alicia Berenson lijkt een perfect leven te leiden; ze is kunstenaar, gelukkig getrouwd en woont in een prachtig huis in een goede buurt in Londen. Maar als haar man op een avond thuiskomt doet ze iets verschrikkelijks: ze schiet hem vijf keer in het gezicht. Sindsdien zwijgt ze.

Alicia’s weigering om te praten, of een verklaring te geven voor haar daad, maakt de moord op haar man tot een mysterie dat tot de verbeelding spreekt van media en publiek. Haar kunst wordt onbetaalbaar, terwijl Alicia zelf ver van alle media in een psychiatrische inrichting is opgenomen.

Psychotherapeut Theo Faber heeft lang moeten wachten voor hij de kans krijgt om Alicia te behandelen. Hij is vastbesloten Alicia aan het praten te krijgen en het motief voor haar daad te achterhalen. Maar met zijn vastberaden zoektocht naar de waarheid brengt hij ook zichzelf in gevaar.

In eerste instantie lijkt dit een verhaal over een gestoorde patiënt en een therapeut die haar behandelt. Theo vertelt zijn verhaal en de vorderingen die hij maakt als psychotherapeut van Alicia. Tussendoor hoor je fragmenten uit het dagboek Alicia. De verhaallijnen lopen eerst parallel naast elkaar, maar hoe verder het boek vordert, hoe meer de verhalen van de twee hoofdpersonen zich met elkaar gaan vermengen tot aan de leuke plotwending toe. Het verhaal leest lekker vlot weg. Ik hou ervan.

De stille patiënt van Alex Michaelides krijgt van vier sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s