Toch wat onrust

Vanochtend werd ik wakker en las even wat berichten op mijn telefoon. Ik schrok ervan en met name het gevoel wat het bij me opriep. Mensen zijn massaal aan het hamsteren geslagen. Vooral wc papier. Ik sprong (oké, ik overdrijf) uit bed, goot een kop koffie naar binnen en scheurde (ik overdrijf weer, maar zo voelde het wel een beetje) naar de Aldi. Voor wc papier. IK MOEST EN ZOU EEN PAK BEMACHTIGEN.

Was allemaal helemaal niet nodig, die onrust. De pakken wc papier stonden nog gewoon tot aan het plafond, zoals dat bij de Aldi altijd het geval is. Het gevoel waarmee ik naar de winkel reed vond ik alles behalve aangenaam. Angst om tekort te komen. Wc papier nota bene!

Het is een vreemde situatie waarin we ons bevinden. Mensen willen dat de scholen sluiten. Als de scholen sluiten, sluiten dan ook de supermarkten? Blijven dan alleen de kinderloze mensen werken en kunnen we dat wel van hen verwachten? Ik weet nog dat ik aan de balie bij de gemeente ook altijd degene was die samen met mijn collega als laatste moesten blijven. Iedereen mocht met Sinterklaas en Kerst eerder naar huis, maar de balie moest bezet blijven. Was er code rood op de weg vanwege het weer? Iedereen mocht eerder naar huis, maar de balie moest bezet blijven. Dat zal nu niet anders zijn. De meeste consulenten zullen vanuit huis mogen werken, behalve de mensen achter de balie. Hetzelfde geldt voor supermarktpersoneel en natuurlijk helemaal voor medisch personeel en andere hulpdiensten. Dus willen we nog steeds dat alle scholen sluiten als dat tot gevolg heeft dat ook supermarkten wellicht zullen sluiten en we dus geen boodschappen meer kunnen doen? Na het gevoel wat ik vanochtend had twijfel ik daar aan.

Ik begrijp de keuze die Rutte maakt wel, ik begrijp alleen niet waarom hij liegt. In de kamer zei hij dat er geen bewijs is dat het virus overdraagbaar is van kinderen op volwassenen. Laat even tot je doordringen wat hier staat. “Er is geen bewijs dat het virus overdraagbaar is van kinderen op volwassenen.” En dat zou één van de redenen zijn waarom basisscholen en middelbare scholen niet gesloten worden. Als hij nou gewoon eerlijk zou zijn. Zou zeggen dat de gevolgen té groot zijn als ze dat doen, dan kunnen we verder. Dan kunnen we ook eerlijk naar onszelf en anderen zijn: Willen we dat? En is er überhaupt nog wel een kwestie van willen? Roepen we niet altijd dat gezondheid voor gaat? Dan geldt dat ook voor supermarktpersoneel en ander personeel in publieke functies. Kan en mag je van hen verwachten dat zij de maatschappij blijven dragen?

De zorgen zijn voor sommige mensen groot. Ik ben zelf chronisch ziek. Gisteravond had ik verhoging. Mijn ontstekingen nemen toe, wat een teken is dat mijn weerstand achteruit gaat. Ik ben niet bang om ziek te worden. Ik ben zelfs niet bang om dood te gaan. Waar ik wel bang voor ben is dat vreselijke gevoel wat ik vanochtend had. Dat gevoel om tekort te komen. De angst voor schaarste. De angst dat ik mijn rationeel verstand verlies. Dat is op dit moment het enige wat mij angst aanjaagt.

Ik hoor graag hoe het met jullie gaat.

Fijne vrijdag allemaal!

 

11 reacties op ‘Toch wat onrust

 1. Ook bij ons paniek in de supermarkten. De bedienden halen het gewoon niet om de rekken bij te vullen. Doet denken aan de oorlogsverhalen van mijn (groot)ouders zaliger.

  Like

 2. Met het grote verschil dat er toen echt schaarste was en we er nu enkel angst voor hebben. Hopelijk keert de rust snel weer terug. Het gaat hier nu snel 190 patiënten erbij in 24 uur en weer 5 mensen overleden. In China lijkt het ergste voorbij. Hier begint het eigenlijk net. Op hoop van zegen.

  Liked by 1 persoon

 3. Het moet heftig zijn om nu in de zorg te werken. Ik vermoed dat dat de komende weken nog veel erger gaat worden. Het is wel waar ik het meeste aan denk; de ouderen en andere getroffenen én de mensen die in de zorg werken. Ik wens je heel veel sterkte en succes!

  Like

 4. Mensen zijn rare wezens, dat blijkt maar weer eens. In principe hebben we van alles genoeg, maar juist de mensen die het niet echt nodig hebben gaan hamsteren (niet alleen toiletpapier), waardoor de mensen die echt in nood zijn er naast grijpen. Asociaal! Houd je hoofd koel, en doe niet aan de waanzin mee. Hier bij ons valt het tot nu toe mee (alhoewel DK zometeen alle grenzen dicht gooit, ter land, ter zee en in de lucht). Ook hier lege schappen waar het toiletpapier lag, en geen gist meer. Denen bakken graag hun eigen brood (wij ook). Dus wij gaan later vandaag nog even een rondje supermarkten in het naburige durrup doen om te zien of er weer nieuwe gist is, en verder trekken wij ons lekker in ons eigen isolement in het Gele Huis terug 😉 Zorg goed voor jezelf! ❤

  Like

 5. Het viel me vanmorgen op dat ouderen rustig met elkaar aan het keuvelen waren en hun normale boodschappen in wagentjes hadden terwijl jongeren fanatiek aan het ingooien waren en schichtig om zich heen keken als of ze HET VIRUS soms zagen aankomen en dan eventueel in dekking konden gaan.
  Bros was vrijwel op en zuivel ook. Ook patat was niet te krijgen terwijl die nu juist op mijn lijstje stond gewoon omdat die op was. Morgern dus gebakken aardappelen, ook lekker

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s